Tijdens de jaarwisseling 2018/ 2019 ontstond er een vonkenregen op Scheveningen door het vreugdevuur welke veel schade heeft veroorzaakt in de nabije omgeving. De vonkenregen is ontstaan door een samenloop van omstandigheden, maar is voornamelijk ontstaan door een gebrek aan kennis over vliegvuur.
Door de hevige strijd tussen Scheveningen en Duindorp werden de vreugdevuren door de jaren heen steeds groter en groter. Deze vreugdevuren werden tot 2015 altijd vanaf de onderkant aangestoken. Dit zorgde ervoor dat de vlammen vanaf de onderkant een gat sloegen in de vuurstapels, waardoor deze bezweken onder hun eigen gewicht en omvielen. Het omvallen van de vuurstapels zorgde voor veiligheidsrisico’s voor de bezoekers, waardoor er in samen met de gemeente werd besloten om de vuurstapels vanaf de bovenkant aan te steken. Daarnaast werden er hekken rondom het vreugdevuur neergezet om de bezoekers op een veilige afstand te houden.
Met het veranderen van het aansteken veranderde ook het brandproces van de vreugdevuren. De vreugdevuren bleven langer staan en brandbare pallets vielen vanaf de top naar beneden, zodat de vuurstapels ook vanaf de onderkant gingen branden. Dit zorgde ervoor dat de vuurstapels vanaf de onderkant tot aan de bovenkant geheel in brand stonden. Door deze vorm van ontbranding ontstond er een sterk stijgende thermiek en vuurtornados, waardoor loszittende en brandbare stukken hout van de vuurstapels in de lucht terecht kwamen en honderden meters verderop neer kwamen. Tijdens deze edities zorgde een wind uit zuidwestelijke richting ervoor dat deze brandbare deeltjes in de omgeving van het strand neer kwamen. Met de jaarwisseling van de beruchte vonkenregen stond er een westelijke wind er werd de vonken ditmaal richting het dorp geblazen.
Tijdens de jaarwisseling 2015/ 2016 werd er voor het eerst een vonkenregen met vuurtornados vastgesteld. Een gedeelte van deze vonkenregen schampte de boulevard met diverse appartementencomplexen. De VVE’s van 2 appartementencomplexen hebben zowel Stichting Vreugdevuur Scheveningen, Gemeente Den Haag als Efectis Nederland aangeschreven waarin zij hun zorgde kenbaar maakte. Stichting Vreugdevuur Scheveningen heeft aan de hand van deze zorgen in 2016 TU Delft, Efectis Nederland en gemeente Den Haag aangeschreven met de vraag of er een aanvullend onderzoek kan komen naar de brandveiligheid van de vreugdevuren. Tevens hebben wij oplossingen aangedragen bij gemeente Den Haag om het brandproces van het vreugdevuur met blustechnieken te controleren. Dit gebeurd namelijk ook bij andere vreugdevuren in het buitenland, maar helaas wilde gemeente Den Haag hier destijds niet aan meewerken. Tevens werd Stichting Vreugdevuur Scheveningen ondanks meerdere verzoeken door de gemeente niet betrokken bij het onderzoek naar de brandveiligheid van de vreugdevuren welke in 2015 werd uitgevoerd door Efectis. Onze bevindingen en/ of oplossingen naar een gecontroleerd vreugdevuur zijn nooit en te nimmer mee genomen in de onderzoeken naar de brandveiligheid van de vreugdevuren en wij kregen ‘slechts’ enkel de eindresultaten te horen.
De wind is de grootste boosdoener geweest van de vonkenregen, want met een westelijke wind en windkracht 5 was dit achteraf gezien vragen om problemen. Dit is een factor waar wij geen invloed op hebben, maar wel een factor waar wij rekening mee kunnen en zullen houden tijdens toekomstige edities. Tevens dienen wij in de toekomst massieve en onbehandelde pallets te gebruiken voor het bouwen van het vreugdevuur. Tijdens de vonkenregen waren er veel pallets met dichte platen erop die door de weersinvloeden veel holle ruimtes omvatten. Deze stukken hout met veel lucht erin zorgde ervoor dat deze brandbare deeltjes gemakkelijk in de lucht werden geslingerd door een hete opstijgende luchtstroom van het vreugdevuur. Deze hitte werd mede extra gevoed door het gebruik van 2 olievaten waar een brandbare vloeistof in zat. Deze olievaten stonden bovenop de stapel en vielen brandend naar beneden, waardoor het vuur zich vanaf de onderkant snel kon ontwikkelen. Daarnaast speelde de hoogte en de volume van het vreugdevuur ook een rol in de opstijgende hitte en de vuurtornado’s.
Uiteraard hadden we een strijd met Duindorp en zochten we het randje op, maar met de kennis van vandaag had de vonkenregen nooit plaats gevonden. Niemand zou het risico willen lopen dat zijn of haar familie of vrienden gevaar zou lopen of onze huizen en bezittingen schade zou kunnen ondervinden vanwege het vreugdevuur. Het vreugdevuur staat voor een mooie traditie met een lange geschiedenis die altijd gekoesterd moet worden.
Onder Pauline Krikke werd er geen convenant opgesteld om afspraken na te komen, waarbij de manier van ontsteken, hoogte en volume werden vastgelegd, zoals in voorgaande jaren onder burgemeester van Aartsen. Er werden mondelinge afspraken gemaakt voor een volume van ongeveer 10.000m3. Met een stapel van ongeveer 12.000m3 was deze slechts iets groter dan er mondeling was afgesproken en had de vonkenregen ook plaats gevonden bij de ‘kleinere’ afmeting. Na de vonkenregen moest burgemeester Pauline Krikke het veld ruimen en zijn wij vanaf heden genoodzaakt om een evenementenvergunning aan te vragen. Hierbij mogen wij een maximale afmeting hanteren van 10 x 10 x 10. Ondanks de kleinere vuurstapel zijn wij vastbesloten om onze traditie met trots voort te zetten en er een mooi nieuwjaarsfeest van te maken!